sreda, 4. februar 2009

Suhe sanje

Najbrž se mnogi spopadate s problemom množice gesel. Nekdo je nekoč rekel, da nam bodo možgani zakrneli, ker se nam ni potrebno več ničesar zapomniti in naučiti na pamet, češ, še telefonske številke imamo sedaj vsi lepo na SIM kartici. Sam pravim, da to ni res, ravno obratno. Pin kode, uporabniška imena, gesla in kombinmacije vsega tega so čisto dovolj trdi sodobni orehi za možgane.


Sam imam največ problemov z gesli. V službi uporabljam celo množico aplikacij, ki zahtevajo svoje uporabniško ime in geslo, povrh vsega pa še vsak drugi, tretji mesec zahtevajo, da ga moram spremeniti. Gesla in imena imam potem še na Kliku, na forumih, na Blog.ih Vsak posebej tudi nekaj pametuje, kakšno naj bo geslo, pa mora imeti velike in male znake, pa ne sme imeti posebnih znakov, pa ne sme biti podobno zadnjim dvajsetim, pa mora biti daljše od šestih znakov, pa mora to, pa ne sme ono…

Potem sem razvil sistem. Geslo vsebuje številke, črke, vsakič je drugačno in lahko si ga zapišeš na listek, pa ne bo nihče vedel za kaj gre. Takole sem se spomnil. Začnem v zgornji vrstici, na enki in na tipkovnici odtipkam zaporedje v obliki črke Z. Tako pride geslo »1234esyxcv«. Poskusite na svoji tipkovnici pa vam bo takoj jasno. Ko je potrebno geslo zamenjati se pač pomaknem za eno v desno: »2345rdxcvb« in tako dalje. Na listek je potrebno torej samo zapisati prvo in zadnjo tipko (recimo 5, za »5678uhbnm,«), pa je. Vendar nič ni popolno: problem je, ko pridemo recimo do devetke in se v zaporedje vpletejo pike, vejice, črtice in tipka shift (»dvigalka«). Pa sem tudi za to našel rešitev dokler…

Naši paranoiki so zapovedali tudi nekajminutni screen saver zaklep, se pravi, da se po nekaj minutah nedejavnosti pojavi ohranjevalnik zaslona iz katerega ven brez gesla ne moreš. Tisti teden sem se prijavil gotovo že stokrat. Tudi tisto dopoldne že večkrat. Potem pa še tiskanje: zadnja pogruntavščina je namreč ta, da so zakodirali še tiskalnike (!) in se je treba prijavit če hočeš, da ti iztiska tvoj tajni recept za kokakolo in atomsko bombo. Tipkovnica na tiskalniku je seveda virtualna in kot taka ima rahlo drugače postavljene tipke. NA običajni tipkovnici človek sčasoma geslo odtipka čisto mehansko tak-tak-tak-tak, tak-tak-tak, tak-tak-tak. Na virtualki je pa potrebno kar malo pomisliti. Da se ne bi zgodilo tako kot s pin kodo. ko so številčnico POSa (ali bankomata) postavili na glavo (123 v zgornji vrstici namesto 789) in mi je skoraj požrlo kartico. Skratka: dobro pomislim, potapkam in - dostop zavrnjen. Opa. Še enkrat. Spet zavrnjen. Uf. Grem preverit. Najprej listek – »4m« in poskus na računalniku – dostop zavrnjen! Uf! Še enkrat listek, pregled caps locka (velike črke), pregled qwertz in qwery razporeditve, in – hopla, vaše uporabniško ime je zaklenjeno, pokličite administratorja.

Klicati help desk zaradi pozabljenega gesla mi je vedno nerodno. Tokrat pa sploh – ne, da sem se zatipkal pa ga mora odkleniti in lahko naprej uporabljam starega – ne, tokrat nimam pojma kaj je narobe. Zdi se mi neverjetno, da sem pozabil geslo, pri mojem sistemu je to vendar nemogoče. Poskusil sem še eno v levo in eno v desno, češ, štirica 4567zgvbnm mi je potekla, pa sem jo zamenjal v 5678uhbnm, in pozabil da sem jo zamenjal in pozabil zapisati na listek… Ampak ne! Čist šlus. Čist pozabu. V petih minutah od računalnika do tiskalnika in nazaj. To se lahko zgodi samo meni.

Dodelitev novega gesla je potem cela procedura ampak ok, smo preživeli. Ponk, se prijavim, vse ok, hvala za pomoč, nasvidenje. Ko menjam gesla menjam za vse, da ni zmede. Grem torej v pošto, da nastavim novo geslo. Hopla! Najprej odtipkaj starega! Čer sem dotlej še upal da se je kje kaj zgodljalo v naši mreži in me zablokiralo je bilo sedaj jasno, da se je zgodljalo nekaj v moji glavi: starega gesla ni sprejelo! Ojoj. Spet help desk, za Lotus je procedura še daljša… In še cel dan traja (podpisi, odobritve…).

Kasneje sem zamenjal gesla še za nekaj aplikacij, nekaj pa, ki jih ne uporabljam več pa sem kar pustil. Bom šel težit le, če bom res rabil. Sem se pa vseskozi po malem žrl. Vsesplošna sistemska napaka je bila nemogoča, prav tako neverjetno pa mi je bilo, da mi je v nekaj minutah iz glave izpuhtelo ne samo geslo ampak cel sistem in princip, ki sem ga uporabljal že kar nekaj časa. Vse česar sem se domislil v zvezi z gesalom je bil tisti vic, ko tipček neuspešno tipka geslo, na koncu iz jeze vpiše za geslo »kurac«, pa mu je takoj vrnjeno »Vaše geslo je prekratko«.

Potem pa sem te dni neko noč malo razdražen, ker nisem mogel it tečt zarad plundre, imel prav hude sanje. Saj ne, da me tlači mora kadar imam take hude sanje, ampak kar nekaj se dogaja, recimo bi rad nekam prišel pa se vse skupaj neprestano izmika , nekaj iščem, nekaj čakam in podobno. Skratka v sanjah sem se, jasno, spet hotel prijavit v računalnik, spet seveda ni šlo in spet sem besno vtolkaval svoj sistem, ko se meni nič, tebi nič nekdo nagne čez rame in mi jezno odtipka geslo češ – na, tle maš, pa nehi težit, ker te imamo že vsi polhn kufer.

Oh. Saj res.

Mali »z«. Jasno. 4m pomeni "4, mali z" ne pa "začni s 4 in končaj z m" (4567zgvbnm), ker sem moral sčasoma, ko sem prišel do konca in nazaj začet uporabljat mali z. »456«, pa dol »tf« in desno »gh« in vse skupaj še nazaj. »456tfghgft654«. Tako simpl. Ojoj.

Sedaj v sanjah sedim za mizo in pred sabo imam neizpolnjen listek za loto. Čakam in čakam, pa se mi nihče noče nagniti čez ramo. Ampak do rekordnega sklada je tako ali tako še dosti časa.

15 komentarjev:

  1. :))))))

    Ko se ti bo končno spet nagnil čez ramo, ga pošlji še v naše konce. ok?

    OdgovoriIzbriši
  2. Kakšen komplikator :-))))) :-))

    Jaz imam v službi tudi žnj gesel za dostope do baz itd. ...pa rešujem zadevo tako, da je geslo
    eno in isto.
    Kaj pa baze vejo, kako sem prijavljena nekje drugje :-)
    Ponavadi uporabljam variacijo na ime psa :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sistem pa tak;))

    Si pa me spomnil, kako sem se jaz matral z mojim pinom po dopustu :(((

    OdgovoriIzbriši
  4. sestrca, jaz bi tud imel enega za vse, pa so tečni glede tega kot da bi - v bistvu ne vem, kot da bi kaj. Ker pentagon ne verjamem da tolk komplicira, česa drugegase pa ne spomnim. Gesla moram - MORAM! menjavat vsak mesec, dva ali tri. Vsa gesla imajo neka pravila po katerih jih je potrebno kreirati. Ali ne sme biti šumnikov, ali MOTAJO biti vmes številke, ali so obvezne velike in male črke, ali ne sme biti krajši od 6 znakov, ni prepričljivo da sta vmes y in z ker na začetku za bios in disk (praktično še pred zagonom) dela tipkovnica na qwerty, šele potem na qwertz, eni celo primerjajo staro in novo geslo če si nista preveč podobna in to za 20 gesel nazaj. Mislm! Samo čudim se, da me enkrat z računalnikom vred ne ugrabi cia.

    Sicer pa imam sedaj res zanesljiv sistem: odtipkam nekaj na slepo in počakam da mi nekdo v sanjah pokaže, kaj je bilo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja, pa č ji, pa nove inštalacije, pa gesla, pa programi pa spremembe, pismo jim šmotano, pa sinhronizacija, juj, mene imajo naši tko radi, da se me izogibajo :-)
    LP, Lenči

    OdgovoriIzbriši
  6. a lahko poveš še kako naj si zapomnim kateri dve tipki rabim za zamenjat angleščino v slovenščino? tle sm obup(a)na.

    OdgovoriIzbriši
  7. Načeloma je levi Alt + Shift, upam da je tudi pri tebi. Včasih je tudi ctrl + shift.

    OdgovoriIzbriši
  8. To že, sam povej sistem, kako si to zapomnim?

    OdgovoriIzbriši
  9. Saj si ni treba zapomnit. Klikneš (enkrat) na tisti plavi kvadratek kjer piše EN ali SL poleg ure in spremeniš. Če pa res hočeš s tipkovnico, pa klikneš na tisti plavi kvadratek poleg ure, kjer piše SL ali EN ;) z desnim gumbom in izbereš settings, ter pogledaš.

    Če pa NIMAŠ tistega plavega kvadratka poleg ure kjer piše SL ali EN, potem v start -settings-control panel in od tam na Regional and Language options, tam klikneš details... in tam spodaj na Language bar, da potem odkljukaš "Show the language bar on desktop"

    Potem se ti bo pokazala nekje na namizju in če klikneš črtico se ti pomanjša v ... mali plavi kvadratek SL ali EN ob uri...

    OdgovoriIzbriši
  10. ah, wega, sej to ti govorim (sam mogoče bolj skopo napišem hehe)... Sej vem kako kliknem na un kvadratek, ampak jst bi s tipkami, pa si nikol ne zapomnim s katerimi. A veš!

    OdgovoriIzbriši
  11. No, sedajle si boš zapomnila za vse večne čase: danes berem v delu članek o novem standardu za slovensko tipkovnico. V bistvu o prvem standardu. Tule je članek če se ti da brat ampak ta glavni hec je v temle odstavku:
    "...Omenimo le nekaj sprememb. Enter tako postal Potrdi, Esc Izhod, namesto Caps Lock bi dobili Velike Črke, namesto Shit Dvig, Ctrl bi se spremenil v Ktrl, Delete pa Izbriši. (...)"

    Vidiš? Zapisala se jim je tako luštna napaca - Shift so spremenili v Shit.

    Kar si moraš sedaj zapomniti je samo, da moraš za spremembo tipkovnice pritisniti alternativno sranje...

    OdgovoriIzbriši
  12. To attain the continued sales though, he wished to completely replace the page text with
    new material he'd been given by the manufacturer with the product. A spider could be the program engines like google use to index website pages, and in the event it sees these invisible words, it's going back and boosts that page's link ranking. Here's one shortcut, browse using
    site:domain.

    Feel free to visit my web blog; http://proimblogger.com/magic-article-rewriter-review/

    OdgovoriIzbriši
  13. Sicer hvala za ponudbo, ampak trenutno se ne zanimam za to. Vas pa z veseljem kontaktiram, če bi me slučajno zanimalo. Mafgic article se namreč sliši odlično!

    OdgovoriIzbriši