petek, 1. februar 2019

Nisem kriv! (1/7)

Če vsak začne pri eni vrečki in to izkušnjo deli naprej ... 
ne dvomim, da bo čez petdeset let naš svet bolj zdrav. 
Vsak korak šteje. 
Tudi tisti najmanjši. 
Nekdo nas bo opazil in nas začel posnemati. 
Širimo to ljubezen do narave.

Ohranimo jo čisto in zdravo 
Mateja Zupan 
Ekologi brez meja



Evo. Spet bom začel pisat o teku. Dolga je bila; vmes tisoč zaganjanj. Preveč sem takrat dobil in groza me je bila, ko sem se zavedel, da sem vse izgubil. Vse. Po zgolj treh letih, ko sem si govoril da bom "pač malo, če se mi bo dalo" sem štrbunknil 12 let nazaj. Čisto tja: 115 okoli pasu, 102 na tehnici in 150/90 na merilcu pritiska. In z epsko zasoplostjo v tretje nadstropje v službi peš. Pa jebeš kile, obseg pasu in tveganje za nastanek bolezni srca in žilja. Koliko življenja je bilo s tem tekom! Pejte nazaj pogledat pod sladkih6, krtinski izziv, ali pa karkoli drugega v preteklih letih. Pred 2017, če se da.

In ko sem rekel zgoraj - groza me je bila, ko sem se zavedel, da sem vse izgubil - je to bulšit. Saj sem vse ves čas vedel kaj se dogaja. Ves čas sem vedel kaj se bo zgodilo, kaj bo sledilo. Hočem reči - saj sem pred tem vendar 40 let preživel v takem ritmu, kaj ne bi vedel.

Tole mi je malo težko zapisat ampak če doslej nisem ničesar skrival, tudi zdaj ne bom. Tokrat se zaganjam.... desetič. Res. Prvi teden, prva vaja, minuta teka, dve  hoje, dvanajst ponovitev, desetič. Pa še to ne čisto. Boste videli zakaj ne.

Prvič je trajalo 4. tedne. Nobenega opravičila ob zaključku, samo nov začetek mesec kasneje. Ta je trajal kar do 6 tedna ampak takrat se začnejo več kot 3 minutni teki, takrat rata vse skup prenaporno... In potem sredi  poletja še enkrat (en teden), pa še enkrat jeseni (en dan), pa potem dve leti nič... Dve leti! Prispevek o nočni desetki je bil vmes, poln patetike, ampak ni šlo prav za nič drugega kot, kako sem se vsedel nazaj na kavč in nehal teč. Pa spet in spet in spet. Desetkrat.

Sedaj pa preobrat.

Enkrat lani sem stikal za "mojo" the knjigo, in opazil, da je izšel drugi ponatis. Opala. da vidimo kaj novega so pogruntali. Ko vsaj ne bi vohljal. Tako pa sem spoznal, da je vsa moja tekaška kariera, ves moj tek, vseh mojih 10000 kilometrov tekov, ena popolnoma zgrešena zadeva. SEVEDA sem bil po Celje - logarski zmatran. Seveda sem komaj odtekel Napad na Dolenjsko (Ljublajna - Boršt), ko pa sem vse počel narobe. Od začetka!

Namreč v novi izdaji Tek za začetnike, novi izdaji the Knjige je jasno navedeno: minuta teka, dve hoje... OSEM ponovitev. Ne 12. Osem. In potem 6, ne 9. In potem 7, ne 11... A razumete? Vse skup je bila torej  samo posledica pretreniranosti.

No, in sedaj se zaganjam desetič. Grem teč 1. teden, 1. vaja, minuta teka, dve minuti hoje, OSEM ponovitev. Pa da vidimo kako daleč bom prišel. Morda celo dlje od 5. tedna. Bomo videli...

PS. Tiste vrečke iz nadnaslova pridejo še na vrsto. Kje so mene našli jebat, da sem kriv za zadušene ževee, jebenti. Več naslednjič.

PPS: Ne vem če ta mladi vejo kaj je to PS. To je Post Scriptum, pripis po že končanem pismu in podpisu (tvoj... Wega)

PPPS: PPPS ne obstaja. To je glupo. Vsaj na blogu. Včasih som PPPS napisali na kuverto zadaj, češ, nismo ti poslali denarja (v vojsko, internat itd) ker smo že zalepili kuverto---






4 komentarji:

  1. Strašno se veselim bolj podrobnega zapisa o puff pant...in o supergah, na primer :)

    Drugače pa...kapo dol. Za pogum in vztrajnost.

    OdgovoriIzbriši
  2. Rado, en mesec in tri kasneje tole najdem. Ja, priznam, ampak si me razvadil, ker nisi pisal. A viš, da si kriv.

    No, grem brat.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh, sem vedel da se boš javil kmalu, ko bo "pri tebi" nov prispevek. No, bojim se da se boš malo teže prebil skozi tekst, ker nimam več praave prakse. Ne fabulativno, ne tipkarsko. Sedem tipkarskih na dva stavka in zgodbe brez repa in glave. Ampak ajd, saj bomo not prišli.

    OdgovoriIzbriši