sreda, 21. maj 2014

Je mastna laž debela ali le bela?

Kadar buče sadiš, se moraš lagati, da bodo debele.
Pregovor

30,1 debelost razred I
rezultat mojega ITM Indeks telesne mase (angl. BMI, Body Mass Index)

Danes pa spet malo filozofiranja, čeprav tovrstno branje menda ne pritegne. Ampak kaj, ko mi je pred kratkim pod roke prišla knjiga dr. Lustiga "Mastna laž" ali grenka resnica o sladkorju. 

Najprej o tistem delu, ki pravi "pod roke prišla". Mi je klinca pod roke prišla. Pod roke mi je prišla recimo "Unstuck in Time: A Journey Through Kurt Vonnegut's Life and Novels
Sumner, Gregory D.". Zaželel sem si branja o Vonnegutu in našel nekaj na spletu ter jo z enim klikom pretočil k sebi. Med tem, ko lahko torej z enim samim klikom (dobesedno: "one klik ordering") v nekaj sekundah dobim skorajda katerokoli knjigo v angleškem jeziku se pri slovenski zatakne. Pri pravkar prodani MK je na voljo reci in piši 306 naslovov in to je to. Pa pozabite na branje na e-ink napravi, bog ne daj. Pa še pohvalijo s, kako lahko "...Aplikacijo eknjige uporabljate na vseh sodobnih dlančnikih, tablicah ali telefonih v kolikor le - te omogočajo namestitev aplikacije eknjige". Dlančnikih, telefonih? Dajte no. Ni ga dlančnika, telefona in ne tablice, ki bi se jo dalo brati na plaži pod milim soncem. Skratka, preden sem našel knjigarno, kjer so jo imeli v fizični obliki je trajalo - tako dolgo je trajalo, da sem že pozabil, da jo želim kupiti. In potem mi je vendarle nekoč prišla "pod roke". In - tiskana na debelem ekološkem papirju - debela kakor je jo je bila prava muka držati v roki in brati. Ampak, ok. 

Je pa bila ena dobra stran tega časovnega nategovanja: na youtubu sem si ogledal predavanji avtorja knjige, prebral sem si Roblekove obgave na G+, skratka bil sem že precej pripravljen na to, kaj me čaka. In je res pomagalo, knjiga je namreč pravzaprav precej naporno branje. Če je ne bi poslovenil Branko Gradišnik, bi bilo verjetno še huje. Še tu se mi je zdelo, da ni ravno pretiraval s slovenjenjem, recimo pri nas so bolj v uporabi "vode z okusom" kot vitaminizirane vode, pa tudi za določene izdelke, katere opisuje avtor knjige, se mi niti sanja ne, kaj v bistvu so in kaj bi bil slovenski približek. In vidi se, da se je hitelo: vem najmanj za enega tiskarskega škrata, ki spremeni pomen celega odstavka. 

Kar se vsebine tiče pa lahko mirno rečem, da so prepričevali prepričanega. Že dolgo si preden spijem brezalkoholni napitek ogledam koliko sladkorja je notri. Sistem je čisto enostaven: 5 g sladkorja predstavlja eno vrečko sladkorja, ki ga stresemo v kavico. Podatki o vsebnosti so ponavadi podani na 100 ml (en deci). En deci kole ima 11 g sladkorja kar sta na oko dve vrečki. razni fruci in podobne reči še več. Največji nateg je pa voda z okusom. Bi rekli voda, z malce okusa, ne? V resnici vsebuje 5 g sladkorja na deci, kar pomeni, da vedno, ko spijemo pollitrsko plastenko (saj nikoli ne spijemo manj, kaj ne?) zaužijemo 5 vrečk sladkorja. In tako dalje. Saj vse to menda že veste, veliko bolje je to že razložil Raf.

Kar pa me je v resnici spreletelo s prebiranjem te knjige pa je vsesplošna nemoč in okornost. Nemočni, zmedeni in okorni. Znanost, vlade, proizvajalci, pridelovalci, mešetarji, dobičkarji, (pre)prodajalci, uradniki, medicina, potrošniki, oglaševalci, starši, lobisti in strici iz ozadja. ena sama zmeda, navzkrižje informacij, dobri nameni sprevrženi v škodo, prirejene, izkrivljene in zamolčane raziskave, finte in nategi, iskanje lukenj v predpisih če ne kar ignoriranje le teh, delne in napačno razumljene resnice, nepremišljeni ukrepi, neorganizirano delovanje in obveščanje in take stvari. 

ker - če sem se že pri enih navadnih tekaških supergah verjetno nategnil (in ostal nategnjen 7 let) kolikor sem dolg in širok, kaj šele pri hrani? Komu naj verjamem, kaj je res? Pa tudi če je res, kako naj reagiram? V knjigi je krasen primer maščobe, ki so jo pribili na križ, pa se je vse skupaj izrodilo v višek sladkorja, splošno zdravstveno stanje pa se je še poslabšalo. Sedaj pravijo da maščobe niti niso tako zlobno zlo, na še topel križ pa so pribili sladkor. In sploh, če naj verjamem avtorju knjige in v resnici je izredno verodostojen in po dolgem času nekdo, ki mu je za verjeti, ali lahko kakorkoli ukrepam? Na deklaracijah izdelkov zamegljujejo sestavine, ponujajo nam vode z okusom češ, lejte, saj to je pač voda, potem pa odkriješ, da ima več sladkorja kot ga je pripravljenega na mizi povprečnega bifeja, sladkor je v zdelkih za katere si sploh ne bi mislil da ga vsebujejo in ne nazadnje: sladkor je ja tako dober. Mislim, paše. Ne samo da smo nanj navlečeni kot na heroin, z vseh strani nas bombardirajo s privlačnimi podobami, ki nam sugerirajo, kako kul je vse skupaj. Najbrž ni naklučje da v oglasih za cigarete, sladke pijhače in sladke prigrizke prodajajo meglo. Ker zakaj bi človek kupil, recimo, kokakolo? Ali še bolj hudo: zakaj bi človek kupil najcenejši ponaredek kokakole? Čemu ti bo? Oh, ker je kokakola vendar božiček, družinsko življenje, prijateljstvo, samo poglejte si slogane zadnjih 100 let. 

Naj bo dovolj za danes. Hotel sem samo povedat, da se ne grem. Ne še. Če bom vsakič drastično zasukal način prehranjevanja, ko bom prebral kakšno knjigo, pa čeprav bo tako resnična in vrjemljiva kot je bila tale, se mi bo zmešalo. Ko bo oblast enkrat dojela, da ji bolani patološko prezamaščeni volivci ne koristijo kaj dosti se bio morda kaj zganilo. Glede na to, da še šolske prehrane ne znamo urediti, da v 21 stoletju sredi Evrope, sredi (tudi) Slovenije, (tudi)sredi najlepše prestolnice obstajajo otroci, ki so lačni, ker ni denarja - ni kakšnega hudega upanja na reširtev od zgoraj. 

Do takrat pa pač po pameti.

14 komentarjev:

  1. Prebral. Sicer pa ni vse v tem kar prebereš. če samo pogledaš koliko neumnosti na to temo je najti na internetu te je lahko groza.

    Sam sem bolj praktičen človek in bolj verjamem v to kar poskusim. Sicer pa ti to kot kemiku ne rabim razlagat :)

    Sam sem najprej poizkusil Paleo in obenem drastično znižal vnos sladkorja (že pred branjem omenjene knjige) In če je meni uspelo, ki sem bil znan kot velik sladkosned, obenem pa živim v najbolj sladkem kraju, v katerem prirejamo najbolj sladko prireditev in mi je uspelo, potem ne vidim razloga zakaj nebi poskusil tudi ti ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Enkrat je resnica eno, drugič drugo. In (pre)obilje informacij današnje dobe
    povzroča, da smo po mojem manj informirani, kot v srednjem veku.
    Prvi korak je - kot ti delaš, radovednost, zanimanje, preverjanje.
    Moj način je - eliminiranje reklam do koder se sploh da, priprava hrane
    iz čim bolj osnovnih (še bolje doma pridelanih) živil, pijem vodo (in domač
    bezgov sok) in upam, da bom čim bolj zdrava umrla :-)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Rajko, enostavno NOČEM poskušati. 7 let sem poskušal najti optimalneje in bolj blažene, stabilizirane, zračne superge, zapravil gotovo čez poldrugega jurja, nazadnje pa tečem v hoferjevih za 19.99. Glede hujšanja pa - mah klinc, zgleda da ima človek pač neke kile in to je to. Vse ostalo je - ali pretiravanje v eno smer ali pa v drugo. Nazadnje vedno pristaneš nekje pri svojih kilah.

    sestrca, toplo priporočam Mastno laž od Lustiga. Saj ne, da ne bi bil tale dr.Lustig tipično ameriško pameten in pokroviteljski, da se kar bliska ampak - neke stvari so bolj jasne. Če ne moreš do knjige jo imam doma, sicer pa je več ali manj vse tudi v dveh njegovih predavanjih na youtubu (išči pod "lustig bitter truth").

    OdgovoriIzbriši
  4. Rado to pa se zgodi, če preveč preizkušaš :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Po mojem je najbolje preizkušati le tiste metode, ki imajo najmanjši možni učinek. Se izogneš zmedi, če kdaj res kaj deluje.

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo bom preizkusil en mesec sam ležat pa žret. Pa da vidmo.

    OdgovoriIzbriši
  7. No super, pa bomo imeli spet kaj za brat ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. In takoj prvi dan fasal gastritis.
    Oziroma nekaj podobnega - kislina mi je že razžrla grlo, ponoč sem pa dvakrat bruhal - spet samo kislino. Cela štala.
    Upam da kmalu mine, ker hočem ujet na bledu 10000.

    OdgovoriIzbriši
  9. Si pozabil na prvo pravilo pri cvičku?! Ponoč se moraš obračat!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Nobenga cvička. Smo bli na morju.

    OdgovoriIzbriši
  11. Hehe, raje kje nabavim kaj domačega. Sicer pa je nočna 10ka pod vprašajem, pod še vecjim vprašajem pa kremšnite za 10000 na nočni 10ki. Sicer bo to za cel nov prispevek na blogu, pa samo na kratko: preživel 24 ur na urgenci, sprejet na gastroenterološko kliniko od sprejema dalje na infuziji. In 50. ura od zadjega obroka hrane.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ojej, upam,da se čimprej pozdraviš.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ojej... pozdravi se in - dej obveščaj!

    OdgovoriIzbriši