četrtek, 16. julij 2009

Kekec in Mojca in Kosobrin

Najbrž smo vsi nekdaj bili ali pa smo še Kosobrini
Kosobrin je majhen, dobrosrčen in zelo strahopeten možiček. Prav zaradi te značajske lastnosti mu je Bedanec nagajal in ga ustrahoval. Lik majhnega človeka je v pravljicah in pripovedkah precej pogost. Predstavlja revščino, ponižnost in nesamozavest. Tak lik potrebuje ob sebi oporo in varnost, ki jo najde v človeku, ki je značajsko močan. Kosobrin jo najde v liku Kekca in pa v svojem domovanju, saj se v njem počuti varno, kajti Bedanec ne more najti skrivnega rova, ki bi ga popeljal do njegove revne koče. Kljub temu, da se Kosobrin hoče upreti Bedancu, se zaradi svojega strahu ne more. Na pomoč mu pride Kekec, ki ga reši vrvi, s katero ga je Bedanec privezal k bukvi. Tako postane rešen, a le za kratek čas. Bedanec ga ulovi, ko je izven svojega domovanja nabiral zdravilne rože. S svojim močnim prijemom okrog pasu ga ubije. V razmislek nam je Bedančeva misel, da je Kosobrin umrl zaradi lastnega strahu, ker se ga je tako močno bal. To bi pomenilo, da ga je umorila njegova značajska lastnost. Šibek karakter, kot ga predstavlja Kosobrin, je v pripovedki pomemben tudi za to, da je še bolj očiten močan značaj glavnega junaka, v tem primeru Kekca, ki po Kosobrinovi smrti reši siroto Meno in prežene Bedanca. Vir Wikipedia
Ampak danes smo tekli in kolesarili na Vršič. Od spodaj do gor. Zmogli. Ta isti bojazlivci, ki smo se z liftom vozili en štuk višje. Ki smo šli na Ljubljanski grad raje z avtom. Ki se nam ni dalo v knjižnico, ker je bilo z avtom preblizi, peš pa predaleč. Ki smo Rožnik jemali za vzpon meseca.
Pretekli, prekolesarili, prepešačili. Od spodaj do gor. Ali apč gori anokoli. (ej ampak tole se mi pa zadnje čase ful dogaja. Mešam črke. Jebenti EŠMO)
V vročini. Ni je bilo take letos. Praktično opoldne. 800 metrov in čez višinske. Eni celo še nazaj.
KAj smo zeeni slovenski junaki? Kekci in Bedanci ne. Kosobrini menda ne več? Meni je še najbolj všeč misel na Krpana. Pa jebeš Vandota.5 komentarjev:

 1. Kaj ne veš?
  Danes sta junaka kar Wega in piskec, pa Wiki dol al pa gor.

  OdgovoriIzbriši
 2. Mislim, to z Vršičem pa že postaja brezvezno, pa to ja zmore vsak ;)))

  OdgovoriIzbriši
 3. Že mogoče, ampak ne s srcem!

  OdgovoriIzbriši
 4. :))))

  SE strinjam in očitno tudi ti!!!!

  OdgovoriIzbriši