petek, 15. maj 2009

Das E (2)

Sem poskusil in odziva ni bilo ravno velikega. Očitno sem se motil - tendenciozne novice bralcev mojega bloga ne ganejo. Šlo je za potegavščino seveda, čeprav ne čisto. Že pred časom sem pisal o tem, da se odjavljam od 24ur.com, žurnala, svet na kanalu A  in podobnih rumenil. Moje mnenje je namreč, da mediji v čedalje večji meri novice delajo in jih napihujejo namesto da bi jih spremljali in komentirali. Saj je jasno: konkurenca je ogromna, zgodi se pa ne prav dosti. Potem pa začenjajo z "...javnost zanima...., ...javnost zahteva informacije..." Nič jaz ne zahtevam. Vi pravite da zahtevam. In mi vsiljujete kaj zahtevam. Že tako je vse pod kontrolo: kateri žvečilni si želim, kakšne filme želim gledati, katero obleko bi rad nosil, kje želim preživeti počitnice in kaj želim izvedeti. 

Blogosfera in njeni podaljški twiterji, facebooki in podobnme reči niso nič na boljšem. Kanal za komunikacijo? Ma pa ja. Kanal za oglaševanje čokolade! In potem proizvajamo Fredije Milerje in Suzan Boyle in I kiss you in javnost zanima. 

KAko enostavno in preprosto je narediti bum novico sem hotel pokazat s tem mojim prispevkom, pa mi pač ni čisto uspelo, ali pa preveč. Štos je v tem, da E290 ni čisto nič drugega kot ogljikov dioksid, prisoten v čisto vsaki gazirani pijači - sicer ne bi bila gazirana. Niti ena poved ni bila zlagana, vse je bila resnica, CO2 označujejo z E290 in spada v skupino konzervansov.  Če bi bil resen novičarski trač portal bi seveda terjal od odgovornih pojasnila in jih rezal po svoje. Sproti v pojasnilo še to, da je DVMO (divodikov monoksid) oziroma DHMO seveda čisto navadna voda. 

Skratka - naj torej jemljemo resno sploh še koga? Čedalje več informacij imamo na voljo, pa jih ne zmoremo več razločevati, povprečna etiketa na embalaži bo postala pravi mali internet zmede, bolj kot bomo osveščeni bolj bomo zmedeni. Rešitve ni. 

6 komentarjev:

  1. Zakaj pa si tako hitro vse izdal? A nisi mogel počakati dan ali dva, bi mogoče bilo še zanimivo, tako pa...

    OdgovoriIzbriši
  2. A veš kaj? Prebrala in takoj pomislila na tvojo profesijo. Naj jaz kemika prepričujem, kateri E- so ali niso ok, ko pa se mi ne sanja? Pomislila sem tudi na žveplo in druge substance, ki jih pa domačini ponavadi mešajo cvičku in prišla do zaključka, da itak nimamo več izbire in da smo pokvarili vse, kar se je pokvariti dalo. Tako, z deklariranimi Eji ali pa brez.

    OdgovoriIzbriši
  3. Malo slabe vesti, takole vleči za nos moje zlate bložane...

    OdgovoriIzbriši
  4. Mojega cvička ne žveplam in ne špricam. Je pa tudi res da sploh ni cviček... ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Nimaš cvička v cvičkorodni pokrajni? Ti, ti, ti...

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo, da bi mene nasračkal, bi moral šele jutri tole napisat. Ampak se tudi ne bi ustrašil, ker sem dobil že debelo kožo. Nič več nas ne preseneti. Kar opažajo tudi novičarji, ki potem samo še pretiravajo in pretiravajo. Ker pač nobenega ne zanima in pretrese več.

    Bi pa moral enkrat probat nežveplan cvičk!

    OdgovoriIzbriši